Hybryda

Historia i wygląd

Hybryda to nazwa dla kurczaków ras mieszanych. Większość hybryd została wyhodowana przez krzyżowanie rasy karmazyn (Rhode Island Red), Maran, Plymouth Rock, Sussex i Leghorn. Hybrydy zaczęto hodować w latach 50’ XX w., gdy na światowych rynkach istniało ogromne zapotrzebowanie na jaja i mięso. Najwięcej hybryd hodowano na potrzeby chowu klatkowego i tam powstała dziś klasyczna brązowa kura. W ostatnich latach jednak pojawia się coraz więcej hybryd, które są jednocześnie nieco ładniejsze oraz charakteryzują się świetną nieśnością.

Zachowanie i hodowla

Kurczaki ras hybrydowych hodowano, aby uzyskać łagodnego i przyjaznego kurczaka, który by znosił dużo jaj - kwestie estetyczne schodziły na daleki plan.

Odmiany

Istnieje wiele odmian ras hybrydowych takich jak: Black Rock, Maran Cuivre, Bovans Nera, Calder Ranger, Goldline, Meadowsweet Ranger, White Star, Sussex Star, Bluebelle, Speckledy, Isa Brown, czy polski Polbar. Wiele z tych hybryd wyhodowano specjalnie na potrzeby konkretnego hodowcy drobiu.

Status

Rasa powszechnie spotykana

Powiązane produkty

Wasze zdjęcia

Hybryda na sprzedaż

Ważna informacja: Wszystkie kurczaki wystawione tutaj na sprzedaż należy odebrać osobiście od hodowcy. Sprzedawca czy Omlet nie dostarczają kurczaków do Kupującego. Kwestie płatności oraz wyboru konkretnych kurczaków należy omówić podczas bezpośredniego kontaktu ze Sprzedawcą

Sprzedaj kurczaka tutaj

To nic nie kosztuje!


Przepraszamy, w tej chwili żaden kurczak rasy Hybryda nie jest wystawiony na sprzedaż

Najnowsze opinie na temat rasy Hybryda

Ta rasa nie dorobiła się jeszcze żadnych opinii. Kliknij tutaj, aby zostawić swoją.

Zapisz się do Newslettera Omlet

Zamknij

Zapisz się, aby otrzymywać wieści o konkursach, nowościach, specjalnych ofertach i wielu więcej. To nic nie kosztuje!