Dominique

Historia i wygląd

Przywiezione do Ameryki przez Krzysztofa Kolumba w czasie jego drugiej wyprawy w 1493 r., kury Dominique prawdopodobnie są pierwszą rasą kur, jakie trafiły do Ameryki. Kurczaki o różyczkowym grzebieniu i kreskowanym upierzeniu zostały oficjalnie uznane jako osobna rasa i nazwane Dominique w 1849 r., ale wtedy standardy rasy była nieco mniejsze. W ciągu następnych lat doskonalenia rasy kurczak zwiększył rozmiary i w takiej postaci stał się niezwykle popularny w drugiej połowie XIX w., tak ze względu na swoje mięso, jak i na jaja. Rasa o takim standardzie wróciła do Europy w latach 70’ XIX wieku, lecz z czasem jej hodowla wymarła, więc została ponownie importowana z Ameryki w latach 80’ XX wieku. Podobny proces miał miejsce w Stanach Zjednoczonych, gdzie ilość hodowli spadła tak radykalnie, że około 1970 roku było w USA zaledwie 3 hodowców tych ptaków, dopóki amerykański rząd nie wprowadził programu zachowania kilku stad na obszarze całego kraju. Szacuje się, że obecna populacja tej rasy wynosi ok. 500 kur, dlatego znajduje się ona na liście zagrożonych wyginięciem. Dominiki można rozpoznać po ich różyczkowym grzebieniu oraz kreskowanym upierzeniu. Bierze się ono z charakterystycznego wzoru na pojedynczych piórach: kreskowane wzdłuż stosiny nieregularną linią i nieco jaśniejszymi kreskami poprzecznymi. Kurczaki tej rasy mają także wyróżniające się żółte skoki, 4 palce i krwistoczerwone dzwonki. Koguty mają bardzo długie ogony, podczas gdy kury są mniejsze, ciemniejsze i nieco bardziej zaokrąglone z pełnymi piersiami i wysoko sterczącymi ogonami. Rasa Dominique jest popularna jako podstawa do krzyżowania z innymi: rasa kreskowanej Plymouth Rock jest najlepiej znanym rezultatem takiego krzyżowania. Dominique można łatwo odróżnić od kreskowanej Plymouth Rock dzięki obecności grzebienia różyczkowego u tej pierwszej. Obfite upierzenie służy do wypychania łóżek i poduszek. Rasa posiada także swoją wersję miniaturową.

Zachowanie i hodowla

Dominique została wyhodowana zarówno dla mięsa, jak i dla jaj, które znosi w bardzo przyzwoitej ilości. To bardzo wytrzymała na zmiany klimatu rasa i jest w stanie znieść kapryśną pogodę. Kury mają rozwinięty instynkt kwoczenia i są też z natury dobrymi matkami. Pisklęta się ładnie wylęgają, szybko opierzają i równie szybko dojrzewają. Dominiki świetnie polują, w związku z czym można je tanio wyżywić, ponieważ same się o to w miarę możliwości troszczą. To spokojne ptaki, które najlepiej się czują na wolnym wybiegu, ale poradzą też sobie w dużej wolierze. Ich kreskowane opierzenie nie tylko ma świetne właściwości izolacyjne, ale także zapewnia im kamuflaż przed drapieżnikami. Koguty ważą 3,2 kg, a kury 2,3 kg.

Powiązane produkty

Wasze zdjęcia

Dominique na sprzedaż

Ważna informacja: Wszystkie kurczaki wystawione tutaj na sprzedaż należy odebrać osobiście od hodowcy. Sprzedawca czy Omlet nie dostarczają kurczaków do Kupującego. Kwestie płatności oraz wyboru konkretnych kurczaków należy omówić podczas bezpośredniego kontaktu ze Sprzedawcą

Sprzedaj kurczaka tutaj

To nic nie kosztuje!


Przepraszamy, w tej chwili żaden kurczak rasy Dominique nie jest wystawiony na sprzedaż

Najnowsze opinie na temat rasy Dominique

Ta rasa nie dorobiła się jeszcze żadnych opinii. Kliknij tutaj, aby zostawić swoją.

Zapisz się do Newslettera Omlet

Zamknij

Zapisz się, aby otrzymywać wieści o konkursach, nowościach, specjalnych ofertach i wielu więcej. To nic nie kosztuje!