Większość dzisiejszych udomowionych myszoskoczków pochodzi od pewnej liczby osobników złapanych na ogromnych obszarach pustynnych i półpustynnych Mongolii. Od czasu złapania pierwszych egzemplarzy myszoskoczki są hodowane w warunkach domowych, ich ilość stale rosła aż do chwili obecnej popularności w sklepach zoologicznych.
Udomowione myszoskoczki należą do jednego lub dwóch gatunków z bardzo dużej podrodziny myszoskoczków. Podrodzina liczy sobie ponad 100 gatunków, a większość z nich pochodzi z bardzo suchych stref klimatycznych. Tylko kilku przedstawicieli tej ogromnej rodziny jest dziś hodowanych w warunkach domowych: suwak mongolski i tłustogon afrykański.
Większość znanych nam myszoskoczków ciągle żyje w środowisku naturalnym tak jak ich przodkowie
Tłustogony afrykańskie pochodzą z zupełnie innego regionu świata: z północnych obrzeży Sahary; możesz je więc zobaczyć w ich stanie naturalnym w takich krajach jak Algieria. Te zwierzęta to mistrzowie surwiwalu na pustyni, a w miarę ewolucji wykształciły możliwość przechowywania tłuszczu w swoich ogonach - stąd ich nazwa. Kiedy są zdrowe, zwierzęta te mają długie, bezwłose ogony, które powinny być dość ciężkie i grube. Tłustogony zostały odkryte pod koniec XIX wieku przez biologa Fernanda Lataste i, choć ich popularność w ostatnich latach rośnie, to wciąż są o wiele rzadziej spotykane u hodowców niż ich mongolscy kuzyni.
O historii tych małych zwierzaków możesz poczytać więcej w sekcji temu poświęconej (tutaj).
Komentarze
W tej sekcji nie ma jeszcze komentarzy