Często używane słowa i zwroty

Bantam: Technicznie rzecz biorąc, bantam jest typem a nie rasą, charakteryzującym się tym, że nie ma on swojej większej wersji. Istnieje 9 ras bantamów. Wiele małych ras może zostać nazwane bantamami, lecz mogą to być jedynie miniatury dużych ras.
Brojler: osobnik, który jest intensywnie karmiony dla jego mięsa; spotyka się je raczej na fermach drobiu niż w domowych hodowlach.
Chalaza: struny czy sznury, które ‘zakotwiczają’ żółtko w środku jaja.
Ciało obce: różne przedmioty znajdowane w jajach, są otaczane skorupką, gdy przesuwają się wzdłuż przewodu pokarmowego.
Czystość rasy: kura czystej rasy oznacza, że w jej genach nie ma dodatków innych ras lub odmian ptaków z tego samego gatunku kury domowej. Kura czystej rasy powinna posiadać wszystkie elementy charakterystyczne właśnie dla tej rasy.
Czub: Pióra postawione na sztorc na szczycie głowy u niektórych ras kurczaków.
Dzwonki: patrz Korale.
Grzebień: wypustek mięśniowy na głowie większości ras kurczaków.
Hybryda: odmiana ptaków, które zostały wyhodowane jako mieszanka dwóch ras po to, aby posiadały najlepsze cechy obu ras, np. dobra nieśność i duża ilość mięsa.
Kapłon: wykastrowany kogut, który jest przeznaczony na ubój; ceniony w kuchni europejskiej za walory smakowe.
Kąpiel piaskowa: Kurczaki będą korzystać z miejsc, w których znajduje się piasek, ziemia lub pył, aby się osypywać skrzydłami i w ten sposób pozbyć wszołów i roztoczy ze swoich piór.
Kloaka: patrz Stek.
Kogut: osobnik męski gatunku kury domowej, ale może się także odnosić do samców innych gatunków ptaków grzebiących.
Korale: Mięśniowe dodatki, które wiszą po obu stronach dolnej części dzioba.
Kuper: obszar ciała pomiędzy grzbietem a piórami ogonowymi. Zawiera gruczoł kuprowy, który jest odpowiedzialny za produkcję specjalnego oleju do natłuszczania piór w celu ich ochrony przed wodą i wilgocią.
Kurczak: Technicznie rzecz biorąc, termin ten może się odnosić zarówno do żeńskiego jak i męskiego młodego osobnika gatunku kury domowej.
Kutikula: ostatni element skorupki, którym jajko jest oblekane w macicy jako bariera przed chorobami.
Kwoczenie: chęć wysiadywania i wylęgania jaj u kury.
Lico: Obszar skóry wokół oczu, dzioba i dzwonków.
Linienie: patrz Pierzenie.
Lotki: duże i sztywne pióra na skrzydłach w tylnej ich części.
Lotki pierwszego rzędu: mniej więcej pierwsze 10 lotek na skrzydle, licząc od jego końca. Nie zobaczysz ich, gdy skrzydła są złożone, a ptak odpoczywa.
Łuski: Rogowata skóra, która pokrywa nogi i stopy ptaków.
Małżowina: mięsista część pod uszami.
Mielec: żołądek mięśniowy u ptaków; jeden z organów w układzie pokarmowym ptaków, w którym gromadzą się kamyczki przez niego połknięte, które następnie pomagają w ucieraniu pokarmu na papkę.
Mostek: łączy ze sobą wszystkie żebra i wyrasta z niego kostny grzebień (nie mylić z tym mięśniowym na głowie ptaków); do grzebienia przyczepione są mięśnie piersiowe, które u ptaków odpowiadają za latanie.
Nicholls, Simon: jeden z czterech ojców założycieli Omlet. Jest niewielkiego wzrostu, ale za to idealnie zbudowany; wielbiciel i znawca folkloru.
Nieśność: parametr określający prędkość składania jaja przez kurę. Może być obliczana w różnych okresach czasu, najczęściej jednak mówi się o nieśności na tydzień lub na rok.
Nioska: samica kury domowej będąca w wieku po pierwszym okresie składania jaj, czyli mająca około 18 miesięcy życia.
Odmiana: ptaki mogą być tej samej rasy, lecz ciągle prezentować upierzenie różnego koloru.
Pasza: utarta na miazgę lub uformowana w chrupki o konkretnym kształcie karma dla kurcząt; może przyjmować postać suchą lub mokrą.
Paul, Johannes: Jeden z czterech ojców założycieli Omlet; zawsze w pogoni za ciastem idealnym.
Pellet: forma paszy, w której zmiażdżona mieszanka jest prasowana w formie granulatu.
Pierzenie: linienie ptaków; coroczne zrzucanie piór i ich wymiana na nowe. Trwa około 8 tygodni.
Początek nieśności: dzień, w którym młoda kura przestaje być młodą kurą i staje się kurą dorosła, ponieważ składa swoje pierwsze jajo. Ten moment następuje zazwyczaj około 18 tygodnia życia kury, ale w zależności od razy może się przeciągnąć nawet do 22 tygodnia życia.
Podbrzusze: spód ciała kurczaka ciągnący się od końca kości mostka aż do steku.
Podcinanie skrzydeł: Praktyka przycinania (odcinania końców) lotek pierwszego i czasem drugiego rzędu jednego ze skrzydeł, aby zapobiec ulotnieniu się ptactwa.
Poidło: Pojemnik na wodę dla kurczaków.
Przełyk: odpowiedzialny za transport pokarmu z dzioba do wola.
Pożywienie połknięte w ciągu dnia gromadzi się tutaj, u podstawy szyi, i jest zmiękczane, zanim dostanie się do dalszych części przewodu pokarmowego.
Rasa użytkowa: ptaki określonej rasy wyhodowane ze względów na jeden z dwóch najważniejszych dla człowieka parametrów: nieśność jaj lub mięsność.
Stek: Worek mięśniowy na końcu przewodów pokarmowego i rozrodczego, który kończy się otworem na końcu zwierzęcia; ze steku wychodzą zarówno jajka, jak i ptasie nieczystości.
Stosina: oś pióra.
Tuthill, James: jeden z czterech ojców założycieli Omlet; pięknie śpiewa.
Windham, William: jeden z czterech ojców założycieli Omlet; często mylony z Bradem Pittem.
Wole: Część przewodu pokarmowego kurczaka, w której odbywa się wstępny proces trawienia.
Żwirek: razem z kamyczkami i piaskiem znajduje się z żołądku mięśniowym, gdzie w zastępstwie zębów uciera pokarm na papkę.



Powiązane produkty

Zdjęcia naszych klientów

Komentarze

W tej sekcji nie ma jeszcze komentarzy

Zostaw komentarz

Zapisz się do Newslettera Omlet

Zamknij

Zapisz się, aby otrzymywać wieści o konkursach, nowościach, specjalnych ofertach i wielu więcej. To nic nie kosztuje!