Pewnie oczekiwaliście, że nasze flagowe danie będzie miało mnóstwo dziwnych składników i wymagało użycia skomplikowanych technik. Otóż nie, wolimy się skupić na kilku starannie dobranych smakach, a Wy będziecie mogli odkryć czar prostoty tego dania.
Do porcji omletu dla jednej osoby wedle naszego przepisu potrzeba 3-4 jaj, dlatego być może będziesz musiał odrobinę poczekać, aż Twoje kurki Ci tyle dostarczą.
Składniki
- Kiełki gorczycy
- Estragon
- Masło
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
- Wbij jaja do miski. Pomieszaj je widelcem, aż białka i żółtka będą jednolite. To bardzo ważne, aby ich ze sobą nie ubijać. Dodaj soli i pieprzu.
- Następnie dodaj po dwie łyżki stołowe kiełków gorczycy i estragonu. Gorczyca to ostra przyprawa, a jej kiełki wyglądają podobnie do rzeżuchy. Możesz sam wyhodować kiełki gorczycy z jej ziaren na oknie; jeśli potrzebujesz wskazówek, sprawdź sekcję ‘Inne zastosowania jaj’ w dziale o jajach naszego poradnika. Estragon to zaiste intrygujące zioło o lekko anyżowym posmaku, który idealnie się łączy z jajami. Zostaw tę mieszankę na kilka minut, aby jajka zostały zamarynowane lekko w ziołach, a w międzyczasie przygotuj sałatę, pokrój chleb i podgrzej talerze.
- Czas na gotowanie. Podgrzej małą okrągłą patelnię na średnim ogniu i dodaj solidną porcję masła, pozwól masłu się spienić i dodaj mieszanki, zanim masło zbrązowieje. Drewnianą łyżką równo rozprowadź jaja na patelni. Gdy są w ⅔ ścięte, podgrzej jeszcze patelnię, aby dół omletu ładnie zbrązowiał. Teraz uważaj i pamiętaj, że dobry omlet musi być ‘baveuse’ (nie ścięty do końca na powierzchni), gdy go przewrócisz. Serwuj prosto z patelni z sałatą, chlebem i kieliszkiem szampana. Oto jedna z najprzyjemniejszych rzeczy w życiu!
Komentarze
W tej sekcji nie ma jeszcze komentarzy