Ze względu na duże zapotrzebowanie występuje czas oczekiwania. Proszę sprawdzić naszą stronę Dostawy aby uzyskać więcej informacji.

Zrób je jak Pavarotti!

Ten przepis na jajko w koszulce z całą pewnością nie jest najłatwiejszy, ale za to zdecydowanie najsmaczniejszy ze wszystkich, na jakie trafisz. Poza ślepym trafem, gdy wyjdzie doskonale, przygotowanie idealnego jajka w koszulce wymaga trochę praktyki, ale w nagrodę dostaniesz jędrne i cudownie ścięte białko, które będzie skrywać przepyszne żółtko o konsystencji lawy - żadna inna potrawa nie celebruje w taki sposób cudu, jakim jest jajo. A jeśli masz pod ręką nieco świeżych liści szpinaku, to jeszcze lepiej, ponieważ jaja i szpinak darzą siebie wielką miłością.


Sposób przygotowania

  1. Zagotuj płaski garnek wody na szpinak.

  2. Wlej wody do innego garnka, tyle, aby woda przykryła jajo w całości. Następnie dodaj łyżkę stołową octu (ocet sprawi, że białko się szybciej zetnie, a to nada jajku lepszy kształt).

  3. Doprowadź wodę do wrzenia, po czym natychmiast zmniejsz ogień tak, aby woda się uspokoiła. Stwórz łyżką wir w garnku. Wbij jajo do wirującej wody w sam środek, gdzie ono automatycznie ułoży się w ładny regularny kształt.

  4. Chleb wrzuć do tostera, a szpinak do parownika (umieszczenie szpinaku w durszlaku lub sitku nad gotującym się garnkiem też się świetnie sprawdzi).

  5. Gdy tost będzie gotowy, natrzyj go ząbkiem czosnku i polej oliwą z oliwek. Ciepło chleba zacznie uwalniać aromaty, dlatego nie zwlekaj i połóż liście szpinaku na chleb.

  6. Teraz wyjmij jajo w koszulce z wody za pomocą cedzaka, odczekaj chwilę, aż cała woda spłynie. Jajo jest teraz gotowe do posadzenia na szpinaku i może zostać ukoronowane startym parmezanem.

Oto sposób Luciano Pavarottiego na jajko w koszulce, a wszyscy dobrze pamiętamy, jak bardzo kochał on jedzenie.



Zdjęcia naszych klientów

Komentarze

W tej sekcji nie ma jeszcze komentarzy