Jedna z rozkoszy życia, idealne jajo na miękko pozwala Ci przenieść się choć na chwilę do krainy szczęśliwości.
Sposób przygotowania
- O ile nikt Cię jeszcze nie ubiegł, zbierz jajo ze swojego Eglu.
- Zacznij gotować wodę, a w międzyczasie pokrój chleb. Włóż jajo do garnka i lekko zamieszaj wodę, a chleb wrzuć do tostera. Cała operacja przyjdzie łatwiej, jeśli jajo będzie ciągle ciepłe z gniazda lub w temperaturze pokojowej, a woda nie będzie się pienić jak w wannie z jacuzzi.
- Gdy tost jest gotowy, posmaruj go masłem i pokrój kromki na mniejsze kawałki.
- Twoje jajo właśnie powinno być gotowe, więc wyjmij je delikatnie z wody i włóż do porcelanowej podstawki.
- Jeszcze tylko kilka drobiazgów, a Twoje jajo naprawdę zabłyśnie na Twojej kulinarnej mapie: zawsze używaj drewnianej łyżki, ponieważ metalowa zbyt szybko oddaje temperaturę i psuje przez to smak; użyj też dobrej gatunkowo soli, a na szyi zawieś sobie dużą lnianą serwetkę.
Komentarze
W tej sekcji nie ma jeszcze komentarzy