Beza cytrynowa

Jeśli nie wyjeżdżasz dziś w góry, to upiecz bezę cytrynową. Możesz w ten sposób stworzyć własną panoramę gór, opartą na rzeźbie Gór Stołowych, Karkonoszy, a może nawet Himalajów.

Podobnie jak z prawdziwą rzeźbą, upieczenie idealnej bezy wymaga nieco praktyki, ale kiedy już upieczesz kilka ciast, Twoim znajomym i rodzinie szczęki opadną, gdy przekroisz ciasto. Podawaj z dużą gałką lodów waniliowych.


Cudownie jajeczna beza cytrynowa autorstwa pani Elizy
Cudownie jajeczna beza cytrynowa autorstwa pani Elizy

Co będzie Ci potrzebne:

  • Forma na ciasto o średnicy ok. 20 cm
  • Elektryczna trzepaczka do piany
  • Waga
  • Piekarnik rozgrzany do 200 stopni Celsjusza

Składniki

  • Skórka i sok z 2 cytryn
  • 3 żółtka z przydomowego kurnika
  • 3 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
  • 275 ml wody
  • 50 g cukru pudru
  • 40 g roztopionego masła
  • Paczka kruchego ciasta do tarty

Do bezy:

  • Białka 3 jajek
  • 120 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Rozwałkuj ciasto na tartę, aby miało 3 mm grubości, włóż i dopasuj do formy. Następnie podziuraw na całej powierzchni widelcem, a poza rantem formy wyłóż kołnierz ok. 4 cm, ponieważ ciasto się skurczy w piekarniku. Piecz przez 15 minut, a potem wyjmij ciasto i zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni.

  2. Aby przygotować nadzienie, do mąki kukurydzianej i cukru dodaj tyle wody, aby otrzymać masę o gładkiej konsystencji. Resztę wody podgrzej w garnku wraz ze skórką cytryny. Mieszaj przez minutę, po czym rozlej na masę. Tę mieszankę wrzuć z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając. Nagle masa dość mocno stwardnieje, zostaw ją tak w garnku na jeszcze minutę. Teraz wbij tam żółtka, potem sok z cytryny i na koniec masło. Teraz przelej tę puszystą cytrynową masę do formy z ciastem.

  3. Teraz będziesz potrzebować miski oraz trzepaczki do piany, upewnij się więc, że są suche i wolne od tłuszczu. Ubijaj białka w misce na dużych obrotach do momentu, w którym białka będą na tyle sztywne, że zostaną w misce nawet, gdy odwrócisz ją do góry nogami. Następnie ubij jeszcze trochę dodając po trosze cukru pudru. Kiedy cukier się zwiąże z białkami, możesz oddać się swojej artystycznej wizji i wyłożyć masę do formy, kształtując białka w dowolny krajobraz - im bardziej wymyślny, tym lepiej. Dobrze pokryj białkami całą tartę w taki sposób, aby nie widać było w żadnym miejscu masy cytrynowej.

  4. Włóż do piekarnika na 35 minut i wyjmij, gdy masa białkowa będzie lekko brązowa. Najlepiej zostawić bezę na jakiś czas, aby ostygła, zanim przystąpisz do jedzenia - dzięki temu masa cytrynowa ładnie osiądzie.


Powiązane produkty

Zdjęcia naszych klientów

Komentarze

W tej sekcji nie ma jeszcze komentarzy

Zostaw komentarz

Zapisz się do Newslettera Omlet

Zamknij

Zapisz się i otrzymuj informacje o konkursach, nowościach, promocjach i innych. To nic nie kosztuje!