Prawdziwy znawca poproszony o to, aby opisać ubarwienie swojego kurczaka, odpowie “miedziany, mahoniowo kreskowany”.
- Rysunek: ogólny opis ubarwienia Twojego kurczaka tak, jak go widzisz, z określeniem wzorów w upierzeniu, które dostrzegasz
- Deseń: wzór upierzenia Twojego kurczaka, jeśli układa się regularnie, np. paskowanie, prążkowanie itd.
- Prążkowanie: pasy jaśniejszych i ciemniejszych kolorów w poprzek każdego pióra.
- Plama: obszar innego koloru na piórze niż kolor podstawowy, ma z założenia nieregularny kształt.
- Plamkowanie: rodzaj desenia w drobne plamy.
- Kreskowanie: pasy wzdłuż pióra innego koloru niż podstawowy.
- Kreskowanie w jodełkę: pasy innego koloru na piórach układają się w strzałkę skierowaną w górę
- Kreskowanie w odwróconą jodełkę: pasy innego koloru na piórach układają się w strzałkę skierowaną w dół
- Lico: obszar oczu, dzioba i policzków kurczaka
- Czub: pióra sterczące na głowie kurczaka, np. u kury czubatki
- Woskówka: miękka skóra, która znajduje się u nasady dzioba
- Obwódka: inaczej emarginacja, gdy kolor obwodu pióra różni się od podstawowego koloru
- Pasek przedkońcowy: poprzeczny pas na piórze tuż przed jego końcem
- Pasek końcowy: poprzeczny pas na piórze na samym jego końcu
- Paskowanie: gdy paski na wielu piórach układają się w regularne pasy na całym ciele
- Skok: kość odpowiadająca ludzkim kościom stopy, u większości ras nie jest pokryta pierzem
- Obrączka oczna: otoczka wokół oka, która może przybierać inny kolor niż reszta upierzenia
- Grzebień: mięsisty wyrostek na głowie kurczaka
- Korale: inaczej dzwonki, mięsiste wyrostki pod gardłem kurczaka.
- Chorągiewka: płaszczyzna pióra, którą tworzą połączone ze sobą promienie pióra
- Stosina: oś pióra
- Promień: wyrastają ich setki na każdym piórze z dwóch stron stosiny
- Przypiórko: część pióra zwana potocznie puchem, zazwyczaj trzyma się stosiny pod chorągiewką
Komentarze
W tej sekcji nie ma jeszcze komentarzy