Kurczaki są niesamowite. Gdy kura jest w najlepszym okresie swojej nieśności, będzie produkować jajo średnio co 25,5 godziny. To niezwykle krótki czas, aby wyprodukować coś tak złożonego, tak doskonałego i tak smacznego jak jajo.
Nic tak nie raduje, jaki widok świeżego jaja w gnieździe o poranku
Jajo powstaje ‘od wewnątrz’. Najpierw więc powstaje żółtko, potem zostaje zawinięte w białko, a potem jest sprawnie i ładnie pakowane w skorupkę.
Wszystko zaczyna się od małej komórki jajowej, która przez tydzień rośnie do rozmiaru żółtka. Jeśli ugotujesz jajo na twardo, przetniesz je na pół i przyjrzysz się żółtku, to zobaczysz ciemniejsze i jaśniejsze pasy na nim. Ciemniejsze powstały w nocy, a jaśniejsze w dzień. Może trudno Ci w to uwierzyć, ale to prawda!
Gdy żółtko jest gotowe, zostaje wypuszczone z jajnika do jajowodu. Jest oblekane w białko w pierwszej części jajowodu. W tej postaci jajo składa się z protein, wody i minerałów.
Następnie jajo podróżuje dalej jajowodem, gdzie wyrastają przy nim sznury na górze i na dole, nazywane chalazami, które będą łączyć jajo ze skorupką i utrzymywać żółtko w centrum jaja.
Kolejny etap to formowanie się błon ochronnych wokół białka. Po tym czasie jajo kontynuuje swoją podróż do macicy, gdzie dodawany jest ostatni element - skorupka. Skorupka składa się z węglanu wapnia, który znajduje się też w marmurze i kredzie. Skorupka to naprawdę fantastyczna struktura - przeciętnie ma tylko 0,3 mm grubości, ale jest niewiarygodnie wytrzymała
Kolor skorupki zależy od rasy kurczaka i od wybranego osobnika. Niektóre kury znoszą ciemnobrązowe jaja, a z kolei kurczaki rasy Araucana znoszą jaja o niebieskich skorupkach. Kolor jednak nie ma żadnego wpływu na smak jaja.
Komentarze
W tej sekcji nie ma jeszcze komentarzy