Ze względu na duże zapotrzebowanie występuje czas oczekiwania. Proszę sprawdzić naszą stronę Dostawy aby uzyskać więcej informacji.

Rzeczy, których nie zobaczysz w supermarkecie

Dziwne na zewnątrz

Kurczak powinien znosić zawsze mniej więcej takie same jaja, których rozmiar będzie się jedynie zmieniać w miarę upływu czasu. Na kształt ma natomiast wpływ całkiem sporo czynników, między innymi przez ilość białka produkowana w jajowodzie.

Czasem jednak złe moce sprawią, że jaja, które Twoje kurki składają codziennie, będą miały bardzo daleko do perfekcji i nawet najbardziej doświadczeni pracownicy Omlet nie będą Ci w stanie powiedzieć, skąd się one biorą. W przeciwieństwie do innych, my nie boimy się poruszyć tej ciemniejszej strony problemu, choć zapewniamy, że, poza wyglądem, będą one tak samo smaczne jak pozostałe jaja. Pamiętaj, że ze składaniem jaj jest podobnie jak u Mozarta: granica między geniuszem a szaleństwem jest czasem bardzo cienka.

Jeśli poświęcisz nieco czasu na przyjrzenie się, kiedy Twoje kury składają jaja, szybko nauczysz się rozpoznawać, które jaja pochodzą od których kurczaków.


Szybko nauczysz się rozpoznawać, które jajo pochodzi od której z Twoich kur
Szybko nauczysz się rozpoznawać, które jajo pochodzi od której z Twoich kur

Dziwne w środku

Plamka krwi: Jest to jajo z odrobiną krwi. Może to wyglądać trochę niepokojąco, ale jajo ciągle jest jadalne. Takie plamki powstają w wyniku pęknięcia jednego z naczyń krwionośnych w jajniku, prawdopodobnie przez nagły stres, jakiego kurczak doświadczył podczas formowania jaja.

Wodniste białka: Gdy spróbujesz jaja, możesz czasem wyczuć, że białko jest bardziej wodniste, niż oczekiwałeś. Dzieje się tak wraz z wiekiem kurczaka, ale wpływ na to może też mieć upalna pogoda. Dlatego zwłaszcza w upały regularnie co rano zbieraj swoje jaja, aby białka były naturalnie galaretowate.



Powiązane produkty

Zdjęcia naszych klientów

Komentarze

W tej sekcji nie ma jeszcze komentarzy

Zostaw komentarz