Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Wybór najlepszych jaj do inkubacji

Jeśli zebrałeś dużo jaj, będziesz musiał przeprowadzić ich selekcję do wylęgania. Pamiętaj, że jedynie 40 do 80% inkubowanych jaj się wykluje i połowa z nich będzie kogutami. Dobrą taktyką postępowania w wyborze jaj jest stosowanie się do kilku następujących punktów:


Rozmiar jaja

Najlepiej jest wybrać jaja średniej wielkości. Jeśli jajo jest zbyt duże, może zawierać dwa żółtka (co możesz sprawdzić za pomocą lampy prześwietleniowej do jaj). Jeśli jajo jest za małe, to może w ogóle nie mieć żółtka. Średnie jajo kurze powinno ważyć między 53 a 63g i tyle powinno ważyć dobre jajo do wylęgu.

Małe, średnie i duże jajo
Małe, średnie i duże jajo

Stan skorupki

Powinieneś obejrzeć każde jajo dokładnie pod kątem uszkodzenia skorupki. Niektóre jaja mogą mieć niewielkie pajęczynowate pęknięcia i tak długo, jak nie masz innego wyboru, lepiej nie wylęgać takich jaj. Jeśli koniecznie chcesz włożyć do inkubatora pęknięte jajo, niektórzy hodowcy polecają naprawienie pęknięcia albo taśmą klejąca, albo lakierem do paznokci (aplikować go należy jednak ostrożnie i jedynie w miejscu pęknięcia).

Pęknięte jajo
Pęknięte jajo, którego nie powinno się inkubować

Defekty skorupki

Podczas przeglądu jaj, powinieneś oprócz pęknięć sprawdzić, czy jajo nie ma żadnych defektów. Powinieneś rozglądać się jajami o dziwnym kształcie lub jajami z krawędziami, zbyt wydłużonymi w przekroju czy z kolei zbyt okrągłymi.

Zdeformowane jaja
Zdeformowane jaja, których z pewnością nie chcesz inkubować


Zdjęcia naszych klientów

Komentarze Leave a comment

W tej sekcji nie ma jeszcze komentarzy